Traditionele paasvuren ontstoken

Op diverse plaatsen in het land zijn volgens traditie zondagavond paasvuren aangestoken. Vanwege de droogte waren het er wel minder dan andere jaren. Ook mochten enkele vuren zoals het paasvuur in Espelo alleen in afgeslankte vorm doorgaan. Voor zover bekend hebben de vuren nergens tot problemen geleid.

In een groot gedeelte van het land geldt code oranje wegens brandgevaar. Omdat door de droogte de risico's te groot zijn werden onder meer in Friesland en Gelderland paasvuren afgeblazen. Mogelijk worden sommige paasvuren maandag nog aangestoken bij betere vooruitzichten.

In Espelo ging om 21.00 uur de brand in een stapel die afgelopen week in allerijl werd opgebouwd omdat de oorspronkelijke vuurstapel te dicht bij een bosperceel ligt. De tweede stapel van ruim twintig meter mocht maar een volume van vijfhonderd kubieke meter hebben.

Vorig jaar werd in Espelo nog een wereldrecordpoging gedaan voor het grootste paasvuur. De stapel had toen een inhoud van 9200 kubieke meter en was bijna 46 meter hoog.


Traditionele paasvuren ontstoken (Foto: Novum)