Dijsselbloem: tijd begint te dringen voor Cyprus

De tijd begint te dringen voor Cyprus. Dat zei minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Dijsselbloem noemde de situatie op het eiland 'nog steeds zeer onzeker' en hij wacht op voorstellen vanuit Cyprus. Hij heeft nog geen concrete plannen op papier gezien. De bewindsman riep het land op 'zo snel als mogelijk' met voorstellen te komen. Hij verwacht dat dit nog voor het weekeinde gebeurt.

De boodschap is dat de eurozone nog steeds klaarstaat om Cyprus te helpen en bij te springen met financiële middelen. "Maar het initiatief ligt nu bij hun", zei de minister. "Er moet ook een bijdrage komen van Cypriotische kant en er moeten concrete alternatieven komen en daar wachten we nu op."

Dijsselbloem is 'zeer intensief en voortdurend' betrokken bij de kwestie. Wanneer er een concreet voorstel is dan wordt dat bekeken naar financiële degelijkheid en politieke haalbaarheid aan beide zijden door de Eurogroep. "Wij staan weer klaar om aan de slag te gaan."