Bonden willen staat dwingen tot dichten AOW-gat

De overheid moet worden gedwongen het AOW-gat te dichten dat is ontstaan door de verhoging van de pensioenleeftijd. Achttien vakbonden en Stichting Belangen Gedupeerden AOW-gat hebben hiertoe de staat gedaagd, maakten zij donderdag bekend.

De partijen, waaronder FNV- en CNV-bonden, vinden dat de overheid de AOW-leeftijd niet had mogen verhogen zonder eerst een goede overbruggingsregeling op te tuigen. "Vervroegd gepensioneerden worden met een enorme rekening opgezadeld", zegt voorzitter van vakcentrale FNV Ton Heerts. "Als je bijvoorbeeld als militair op je 55e met verplicht leeftijdsontslag bent gegaan en altijd dacht op je 65e AOW te krijgen, dan heb je nu een groot probleem. Wij hopen dat de rechter erkent dat de staat hierdoor in gebreke blijft."

De overbruggingsregeling die staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) heeft ontworpen is volgens de partijen onvoldoende. Die regeling biedt maximaal het niveau van het sociaal minimum en geldt alleen voor mensen met een laag inkomen en een klein vermogen die zich niet konden voorbereiden op het inkomensverlies.