Coalitie wil van doorslaggevende rol Citotoets af

Middelbare scholen mogen kinderen niet meer weigeren op grond van hun Citoscore. Het advies van de basisschool moet leidend worden, zeggen coalitiepartijen VVD en PvdA tegen de NOS en nu.nl.

De partijen willen verder dat er een toets komt die zich tijdens het maken aanpast aan het niveau van de leerling. Nu bestaan er een reguliere en een makkelijkere toets. De leraar bepaalt welke toets de leerling krijgt voorgeschoteld en dat zien de partijen niet zitten.

De PvdA dient volgens nu.nl nog een amendement in om te voorkomen dat de onderwijsinspectie scholen negatiever beoordeelt omdat zij leerlingen hebben aangenomen die het voordeel van de twijfel hebben gekregen. Verder is afgesproken dat het hoogste advies leidend moet zijn. Dat geldt als de leraar een kind slimmer inschat dan op basis van de Citotoets mag worden verwacht, maar ook als de toets een kind slimmer inschat dan de leraar.

Om de score minder effect te laten hebben wordt de afnameperiode verschoven van april, zoals eerder het plan was, naar mei. VVD en PvdA hebben de afgelopen dagen onderhandeld over het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) om tot één verplichte centrale eindtoets voor taal en rekenen in het basisonderwijs te komen.

In de Eerste Kamer is er nog geen meederheid voor de plannen. De PVV wil geen adaptieve toets. "Wat is er mis met één toets?", zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema tegen nu.nl. Het CDA wil alleen mee doen als scholen niet aan het Cito zijn gebonden als aanbieder van de toets.