FOK!filmtips van de dag: Incendies

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Vijfentwintig jaar na de eerste uitvoering op Broadway, kwam de musical Dreamgirls naar het witte doek. Het verhaal vertoont veel overeenkomsten met de geschiedenis van soulzangeres Diana Ross, haar The Supremes en de opkomst van het platenlabel Motown. Regisseur Bill Condon heeft eerder met het musicalbijltje gehakt. Zijn scenario voor Chicago leverde hem zelfs een Oscarnominatie op en hij won het gouden beeldje voor zijn script van Gods and Monsters uit 1998. In Dreamgirls kreeg vooral debuterend actrice en ex-American Idol deelneemster Jennifer Hudson veel lof voor haar vertolking van Effie. De bijrol leverde haar niet alleen een Golden Globe, maar ook een Oscar op. In totaal wist de musicalverfilming twee Oscars en drie Golden Globes in de wacht te slepen.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig vormen drie jonge vrouwen - Deena, Effie en Lorrell - samen de veelbelovende meidengroep The Dreamettes. Ze worden bij een talentenjacht ontdekt door een ambitieuze manager, in de persoon van Jamie Foxx, die hen het aanbod van hun leven doet: achtergrondzangeressen worden bij James 'Thunder' Early, een rol van Eddie Murphy. Maar zoals vaker bij plotseling succes, hebben de meiden moeite om zich staande te houden in de oppervlakkige showbizzwereld. Vooral de gezette Effie, gespeeld door Jennifer Hudson, kan hier maar niet aan wennen. Hoewel zij een gouden keeltje heeft, krijgt de mooiere, maar minder talentvolle Deena, vertolkt door Beyoncé Knowles, de centrale rol in hun zangtrio. Dit tot afgrijzen van Effie. Om 20.30 uur op RTL5.

Rond 1870 was de crimineel Jesse James, vertolkt door Brad Pitt, de meest beroemde outlaw van Amerika. Zijn berovingen en moorden ten spijt, werd hij door velen gezien als een Robin Hood, een charismatische rebel die zijn eigen regels erop nahield. Één van zijn grootste bewonderaars was Robert Ford, gespeeld door Casey Affleck, een idealistische en ambitieuze jongeman die er zijn hele leven van droomde om ooit tot de bende van zijn idool te mogen horen. Hij kon niet vermoeden dat hij ooit zou worden betiteld als 'de smerige lafaard' die Jesse James in de rug doodschoot. Maar wie waren Jesse James en Robert Ford nu werkelijk? Hoe raakten ze bevriend en wat leidde tot dat fatale pistoolschot, dat de ene man doodde en de ander voor het leven zou tekenen? The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford om 22.10 uur op CANVAS.

De tweeling Jeanne en Simon Marwan is verbijsterd wanneer zij bij de notaris twee brieven ontvangen van hun overleden moeder Nawal. Één brief is gericht aan hun vader, van wie ze dachten dat hij overleden was en één is voor hun broer, van wiens bestaan ze niets afwisten. Jeanne besluit naar het Midden-Oosten te vertrekken om meer te weten te komen over haar familiegeschiedenis. Simon is eerst erg terughoudend maar sluit zich uiteindelijk aan bij de zoektocht naar het geheime verleden van hun moeder. Samen ontdekken ze het tragische lot van hun moeder, dat zowel getekend was door oorlog en haat als door de moed van een uitzonderlijke vrouw. Winnaar van de prijs voor de beste Canadese film op het filmfestival van Toronto 2010. Incendies om 23.05 uur op Nederland 2.

De succesvolle advocaat Kevin Lomax wordt gevraagd bij een bekend advocatenkantoor te komen werken. Hij gaat op het aantrekkelijke aanbod in en Kevin en zijn vrouw maken kennis met de oprichter John Milton. Al snel is Kevin volledig opgenomen in het zeer decadente leven en maakt hij zijn reputatie als genadeloze advocaat meer dan waar. Maar welke prijs moet er betaald worden voor dit succes, als er angstaanjagende dingen gebeuren en zijn vrouw Mary Ann langzamerhand waanzinnig wordt? Kevin’s hemel op aarde is geëindigd. Hij is op weg naar de hel. En aan de poort staat John Milton om hem te verwelkomen.

In deze bovennatuurlijke thriller The Devil’s Advocate uit 1997 speelt Oscarwinnaar Al Pacino de duivel en beleefde Charlize Theron haar doorbraak als echtgenote Mary Ann. Om 23.20 uur op Één.

Andere films die op je beeldbuis verschijnen vanavond zijn xXx: State of the Union, Oesters van Nam Kee, Shanghai Noon, Shanghai Knights, Obsessed, Thunderbolt, Mr. Woodcock, Scream, The Lady Vanishes en Beyond the Fire.