PvdA houdt vast aan strafbaarstelling illegaliteit

De PvdA houdt vast aan de afspraak uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen. Dat bleek woensdag tijdens een debat met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over het asielbeleid.

Er is 'geen ruimte om te bewegen', zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. De maatregel is voor de PvdA 'zeer onplezierig', maar dat geldt omgekeerd ook voor het 'kinderpardon' waarmee coalitiepartij VVD mee akkoord is gegaan, zei hij. Aan die maatregel werken de liberalen ook 'ruimhartig' mee.

D66'er Sjoerd Sjoerdsma vroeg Recourt of hij bereid was om te 'bewegen' om in de Tweede Kamer meer samen te werken met de oppositiepartijen. Dit weekeinde werd duidelijk dat D66, de ChristenUnie en GroenLinks in ruil voor hun eventuele steun aan nieuwe bezuinigingen ook immateriële zaken regelen. Onder meer de strafbaarheid van illegaliteit moet van tafel, meldde Nieuwsuur.

Het kabinet wil volgend jaar 4,3 miljard euro extra bezuinigen. Omdat de VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben zijn ze afhankelijk van de steun van de oppositie.