Tienduizenden betogers in heel Spanje de straat op

Tienduizenden demonstranten zijn zondag in tientallen steden in Spanje de straat opgegaan uit protest tegen de gigantische werkloosheid in het land. De Spaanse economie bevindt zich in zijn tweede recessie in drie jaar tijd en de regering in Madrid is volgens de betogers niet in staat de problemen op te lossen.

Zo'n honderdvijftig organisaties, waaronder tal van vakverenigingen, trommelden in meer dan zestig steden hun gevolg op om hun ontevredenheid te tonen. Het werkloosheidscijfer ligt momenteel op een ongekende 26 procent, terwijl de werkloosheid onder jongeren nog vele malen hoger is. Van iedere twee jongeren heeft er een geen werk. De sombere vooruitzichten hebben veel afgestudeerden en hoger opgeleiden doen besluiten hun fortuin in het buitenland te zoeken.

Het strenge bezuinigingsbeleid van de regering werkt averechts, zei Candido Mendez van de Algemene Arbeidersvereniging. Volgens hem komen veel Spanjaarden door de bezuinigingen in de armoede terecht en lijdt ook de democratie onder het starre beleid.