Hei wil niet branden

Regenval gooit zaterdag roet in het eten bij een brandweeroefening op de Gorsselse heide in Gelderland. De bedoeling was om een deel van de heide in brand te steken en vervolgens te blussen, maar het buntgras op de heide vat geen vlam, zegt een brandweerwoordvoerder.

"Als we echt zouden willen, zouden we het wel in brand kunnen krijgen. Maar dan krijg je een onregelmatige en oncontroleerbare brand en dat is nou ook weer niet de bedoeling", legt de woordvoerder uit.

De brandweer oefent vaker door natuurgebieden in brand te steken. "Natuurbeheerders willen soms een deel van hun gebied verjongen door het in brand te steken. Dan willen ze daar natuurlijk wel brandweer bij hebben. Voor ons is het gelijk een prachtige manier om onder realistische omstandigheden te oefenen. Op deze manier helpen we elkaar."

Vorige week is nog met dezelfde natuurbeheerder samengewerkt met het in brand steken van een oud terrein van Defensie. "Toen wilde het wel branden."

De oefening is zaterdag alsnog voortgezet met lint, borden en rookmachines die brandhaarden moeten voorstellen. "Op een afstand lijkt het net echt. Voor ons is er dus weinig aan de hand, maar de natuurbeheerder moet wat langer wachten voor het terrein kan worden verjongd. Waarschijnlijk spreken we af later nog eens een oefening te houden."

In de ochtend en in de middag oefenen twee pelotons van dertig brandweerlieden. Beide pelotons worden bijgestaan door nog eens dertig mensen die onder meer de rookmachines bedienen.