GroenLinks lust wel een bitterballetje

Op borrels van GroenLinks mogen ook in de toekomst bitterballen worden geserveerd. Een voorstel om op alle activiteiten van GroenLinks vegetarische hapjes te serveren haalde zondag op het partijcongres in Utrecht net geen meerderheid. De motie 'vegafestijn' werd met 57,7 procent verworpen.

Jongerenorganisatie Dwars, indiener van de motie, wees erop dat bij de lunch op het vorige congres van GroenLinks broodjes met 'de uitstervende diersoort tonijn' werden geserveerd. Ook bij andere partijactiviteiten worden borrelhappen opgediend die niet vegetarisch zijn. "GroenLinks staat voor duurzaam voedselgebruik en vlees is niet duurzaam", stellen de jonge GroenLinksers.

Het partijbestuur ontraadde de motie met klem. "Het is een persoonlijke afweging van iedere GroenLinkser om wel of niet vegetariër te zijn. Het pas ons ook niet om hierin iemand iets voor te schrijven." Bovendien zijn de lunches op congressen inmiddels al helemaal vegetarisch. Bij borrels blijft het bittergarnituur intact, zo werd democratisch besloten.