Doden door exploderend busje bij Turkse grens

Zeker 13 mensen zijn maandag bij de Turkse stad Reyhanli bij de Turks-Syrische grens, gedood door een explosie van een kleine bus uit Syrië. Minstens 28 mensen raakten gewond, van wie 13 ernstig.

Getuigen zagen het busje naar de grens rijden, vanaf de Syrische kant van de grens. Enkele meters voor de grens met Turkije ontplofte het voertuig.

Volgens de Turkse vice-premier Bulent Arinc wordt uiterlijk morgen duidelijk of het om een aanslag of een ongeluk gaat. "De informatie die we nu hebben is dat een bus met Syrische kentekenplaten vanaf de andere kant ontplofte. Het was een krachtige ontploffing", aldus Arinc. Een gebouw bij de grensovergang en enkele andere auto's werden zwaar beschadigd.

De explosie was vlak bij een plek vanwaar hulpgoederen naar Syrië worden gestuurd. De grensovergang wordt ook veelvuldig gebruikt door Syriërs die hun land ontvluchtten.

Eerder werd bericht dat een mortiergranaat vanuit Syrië op Turks grondgebied was neergekomen. In het verleden zijn herhaaldelijk projectielen in Turkije terechtgekomen, waarbij ook doden vielen. Het Turkse leger reageerde dan met artillerievuur.

In Oost-Turkije zijn twee Nederlandse Patriot-luchtafweersystemen gestationeerd die het land moeten beschermen tegen eventuele aanvallen met ballistische raketten vanuit Syrië.

Doden door exploderend busje bij Turkse grens
Doden door exploderend busje bij Turkse grens (Foto: ANP)