Ajax plukt vruchten van fluwelen revolutie

De goede prestaties zowel in als buiten het veld leverden Ajax in het voorbije seizoen miljoenen euro's op, schrijft De Telegraaf. Ajax nam in de afgelopen twee transferperiodes afscheid van 25 spelers. Onder hen bevonden zich veelal de dure krachten als Andre Ooijer en Bruno Silva.

Daartegenover stond de komst van elf spelers, die in de meeste gevallen voor de toekomst werden gehaald. Zodoende kon de topclub 8,9 miljoen euro aan loonkosten besparen. De Amsterdammers schreven ook nog eens 18,9 miljoen euro netto bij door de woelige zomertransferperiodes. Vaste waardes als Jan Vertonghen en Vurnon Anita verlieten de Eredivisie voor een stap hogerop en brachten Ajax zo miljoenen euro's op.

Ajax kon zodoende in de afgelopen acht maanden in totaal 27,8 miljoen euro bijschrijven met alleen al het besparen van loonkosten en het incasseren van transfergelden. Daarnaast kwam er veel geld in het laatje door de deelname aan de Champions League aan het begin van het seizoen. Dat levert zwarte cijfers op voor de club, die in het verleden veel geld over de balk smeet om talenten naar Amsterdam te halen.