PvdA: huren omlaag bij lager inkomen

Mensen die de komende jaren een huurverhoging krijgen omdat ze te veel verdienen, moeten weer een lagere huur gaan betalen als ze in inkomen achteruitgaan. Dat wil coalitiepartij PvdA, bleek donderdag tijdens een Kamerdebat over de huurplannen van minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

"Als het inkomen omhoog gaat, kan de huur stijgen. Als het inkomen naar beneden gaat, dan moet er sprake zijn van een lagere huur", zei PvdA-Kamerlid Jacques Monasch. Hij wil dat Blok dat gaat vastleggen in het wetsvoorstel dat huren inkomensafhankelijk maakt.

Als iemand bijvoorbeeld na twee jaar terugvalt onder de inkomensgrens, moet de maximale huur met terugwerkende kracht opnieuw worden berekend. Zo wil Monasch voorkomen dat bijvoorbeeld gepensioneerden worden 'achtervolgd door huurrekeningen die gekoppeld zijn aan een hoger inkomen uit het verleden'.

Volgens het wetsvoorstel van Blok mogen woningcorporaties de huren de komende vier jaar met 6,5 procent verhogen voor huishoudens met een inkomen boven 43 duizend euro. Diverse oppositiepartijen vroegen zich af wat er gebeurt als iemand eerst boven die grens zit, en er later weer onder komt.