Motie tegen Dijsselbloem verworpen

De motie van wantrouwen van de PVV tegen minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is dinsdag verworpen door de Tweede Kamer. Geen enkele andere partij steunde de motie.

Volgens de PVV kan Dijsselbloem niet langer het Nederlandse belang dienen nu hij voorzitter is geworden van de eurogroep, het overlegorgaan van de eurolanden. De partij zegde daarom het vertrouwen in Dijsselbloem op.

"Hij is nog geen twintig uur benoemd of hij doet al uitspraken in de media die ons gelijk bevestigen", zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck, doelend op de uitspraak van Dijsselbloem eerder dinsdag dat hij er niet voor is om landen uit de euro te zetten. Het kabinet wilde die mogelijkheid eerder wel creëren.

Dijsselbloem zei dat de discussie over het uit de euro zetten van landen inderdaad niet langer aan de orde is. "Die discussie was actueel op het dieptepunt van de crisis. We krabbelen nu overeind, en het dient geen enkel doel om de discussie weer aan te zwengelen. De prioriteit van het kabinet is het herstel van de economie in de eurozone."

Dijsselbloem werd maandagavond door zijn collega-ministers uit de overige eurolanden gekozen als opvolger van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die de eurogroep voorzat sinds 2005.