Discussie over vuurwapens VS geen stap verder

De machtigste Amerikaanse wapenlobbygroep heeft vrijdag voorstellen van de regering om wapengeweld in de Verenigde Staten terug te dringen van de hand gewezen. Dat heeft het hoofd van de National Rifle Association (NRA), David Keene, gezegd. De discussie over wapenbezit is weer op gang gekomen in de VS door de schietpartij op een school in Connecticut, waarbij twintig kinderen en zes volwassenen om het leven kwamen.

In een interview op NBC zei Keene te verwachten dat er genoeg steun is in het Congres om strengere wapenwetten tegen te houden. Volgens Keene bestaat er een fundamenteel meningsverschil tussen zijn organisatie en de regering over hoe geweld door vuurwapens kan worden ingedamd.

Afgevaardigden van de NRA en andere groepen die voorstanders van wapenbezit zijn spraken donderdag met vicepresident Joe Biden, die door president Barack Obama is aangewezen om met aanbevelingen te komen om wapengeweld terug te dringen. De partijen kwamen uiteindelijk niet nader tot elkaar. De NRA wil geen enkele nieuwe wet die wapenbezit aan banden legt, maar wil juist in elke school gewapende bewakers stationeren.

Voorstanders van strengere wapenwetgeving hebben geopperd om bijvoorbeeld een verbod in te stellen op zogenoemde aanvalswapens, het soort wapen waar het bloedbad in Connecticut mee werd aangericht. Een ander voorstel is om grenzen te stellen aan de capaciteit van magazijnen.