Hillary Clinton weer aan de slag

Toejuichingen, een staande ovatie en een footballhelm zijn Hillary Clinton ten deel gevallen toen zij maandag weer aan de slag ging op het State Department in Washington. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken was een maand afwezig, eerst door een buikvirus, vervolgens een val en een hersenschudding en tot slot een ziekenhuisopname vanwege een bloedstolseltje bij haar hersenen.

Medewerkers begroetten Clinton op de eerste stafvergadering met applaus, verklaarden enkele aanwezigen. Onderminister Thomas Nides presenteerde de minister een geschenk, een witte footballhelm met het embleem van het departement erop gespoten. Ook kreeg zij een blauw footballshirt met haar naam en het rugnummer 112 - het recordaantal landen dat zij als minister heeft bezocht.

Aan het ministerschap van Clinton komt binnenkort een eind. Zij heeft al lang geleden laten weten dat zij na vier jaar zou opstappen. President Barack Obama heeft John Kerry voorgedragen als haar opvolger. Voordat zij het stokje overdraagt wil Clinton nog voor het Congres een verklaring afleggen over de bestorming van het Amerikaanse consulaat op 11 september in de Libische stad Benghazi. Bij de aanval kwamen de ambassadeur en drie andere Amerikanen om het leven.