Teeven verdedigt kosten commissie Haren

De commissie die de Project X-rellen in Haren onderzoekt kost niet buitensporig veel. Bij het bekijken van de kosten moet er ook rekening mee worden gehouden dat het onderzoek toekomstige kosten kan voorkomen, zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in Eva Jinek op Zondag.

De commissie onder leiding van Job Cohen kost inmiddels vier ton, bleek zaterdag. De rellen in Haren hebben de gemeente inmiddels zo'n 250 duizend euro gekost. Toch valt volgens Teeven te verdedigen dat het onderzoek de overheid meer kost dan de rellen zelf.

Hij wees erop dat particulieren ook schade hebben geleden. Daarom zou het niet juist zijn om de onderzoekskosten alleen maar te vergelijken met de kosten die de gemeente heeft.

Ook bestaat volgens hem de kans dat nog eens een groot feest op bijvoorbeeld Facebook wordt aangekondigd. "Dan moet je weten hoe je moet reageren." Een garantie dat herhaling wordt voorkomen is het onderzoek volgens hem niet. "Maar je bent dan wel beter voorbereid."

De Project X-rellen in de Groningse plaats ontstonden in september toen een meisje op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren en vergat aan te geven dat het om een besloten feest gaat. Duizenden ongenode gasten kwamen naar Haren. Bij de rellen die uitbraken raakten tientallen mensen gewond en werd veel schade aangericht.


Teeven verdedigt kosten commissie Haren (Foto: Novum)