Ontbreken van ultieme kerstfilm valt niet op

Het aanbod van films in de kerstvakantie is dit jaar overweldigend groot. Bioscopen hebben de grootste titels opgespaard tot aan het einde van het jaar, maar een ultieme kerstfilm zit er dit jaar niet tussen. Daarvoor moet de Nederlandse filmliefhebber wachten tot 2013. Dan komt de Nederlandse familiefilm Midden in de winternacht uit, gebaseerd op het succesvolle boek over een pratende eland van Andreas Steinhöfel.

Was het vorig jaar nog Arthur Christmas, dit jaar moet de bioscoopbezoeker het zonder kerstfilm met sneeuw of de Kerstman stellen. Dat zal weinigen opvallen, want er zijn tot vlak voor de kerstvakantie grote filmtitels uitgebracht. Deze week kwamen daar nog Life Of Pi, Het Bombardement en Hotel Transylvania bij. "Het aanbod is dit jaar overweldigend groot. We hebben de indruk dat het aantal films in de kerstvakantie nog groter is dan voorgaande jaren", zegt Daniella Koot van Pathé. "Alleen de familiefilms bestaan bij Pathé al uit zeven titels", zegt Koot.

Een van de familiefilms die nog het dichtst in de buurt komt van het klassieke genre kerstfilm is Groeten van Mike! van de makers van Kruimeltje en Pietje Bell. Het verhaal speelt zich ook af in de kerstperiode. De familiefilm, waarin The Voice-winnares Leona Philippo een rol speelt, draait in 114 zalen.

Filmdistributeurs richten zich met het brede aanbod op verschillende doelgroepen, merkt een woordvoerster van Independent Films op. Deze filmdistributeur bracht deze week de tienerfilm So Undercover uit, met Miley Cyrus in de hoofdrol. "Typisch een film voor tienermeiden. Voor de families met kleine kinderen hebben we K3 Bengeltjes", zegt de woordvoerster. Volwassenen kunnen kiezen tussen The Hobbit en Life Of Pi. Filmdistributeur Sony Pictures verwacht veel van de animatiefilm Hotel Transylvania die in Amerika al records heeft verbroken.

Pathé verwacht op basis van voorverkoopcijfers dat The Hobbit: An Unexpected Journey komende kerstvakantie de meeste bezoekers zal trekken. De James Bondfilm Skyfall staat in de voorverkoop op de tweede plaats, gevolgd door de Nederlandse film Alles is familie. Koot zegt dat ook Het Bombardement het ondanks kritische recensies erg goed doet in de voorverkoop. De film met Jan Smit in de hoofdrol, die deze week uitkwam, staat op de vierde plaats in de voorverkoop bij Pathé.

Ontbreken van ultieme kerstfilm valt niet op
Ontbreken van ultieme kerstfilm valt niet op (Foto: ANP)