'Criminelen frauderen via website UWV'

De website van het UWV wordt door criminelen nog steeds gebruikt om werklozen te misbruiken door ze te laten witwassen. Bij de Fraudehelpdesk kwamen het afgelopen halfjaar zeventien meldingen binnen over fraude via de UWV-site werk.nl, schrijft Spits vrijdag.

Werkzoekenden wordt bijvoorbeeld een administratieve baan aangeboden en krijgen dan geld op hun eigen rekening dat ze vervolgens moeten overmaken naar andere rekeningen. Als het nietsvermoedende slachtoffer een paar keer heeft witgewassen, wordt hij onder druk gezet en moet hij ook het verdiende salaris overmaken. De Fraudehelpdesk luidde begin dit jaar al de noodklok over het fenomeen.

André Vermeulen van de Fraudehelpdesk zegt in de krant dat de zeventien meldingen die de afgelopen zes maanden zijn binnengekomen het topje van de ijsberg zijn. Hij vindt het niet kunnen dat er nog steeds gefraudeerd wordt op werk.nl. "Er staat UWV naast en je moet inloggen met je DigiD. Dat geeft mensen vertrouwen. Je wordt eigenlijk bestolen in het huis van de instantie die zegt dat je daar werk moet zoeken."

De website van het UWV kwam afgelopen weekeinde ook al negatief in het nieuws, toen uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de site vol fouten zit en vaak niet functioneert. Ook zouden aangeboden vacatures vaak verlopen zijn of niet geschikt.

Enkele maanden daarvoor kwam de site onder vuur te liggen vanwege verkeerde baansuggesties. Zo kreeg een maatschappelijk werkster bijvoorbeeld een baan als lasser of cipier aangeboden. Ook waren er onbegrijpelijke foutmeldingen en lag de site vaak plat.