Jongeren voor boete bij alcoholbezit

Bijna acht op de tien jongeren vinden het een goede zaak dat jongeren onder de 16 jaar vanaf 1 januari een boete kunnen krijgen als ze alcohol bij zich hebben. Dat meldt het actualiteitenprogramma EénVandaag zaterdag op basis van een enquête onder tweeduizend jongeren, van wie ruim zeshonderd minderjarigen.

Zestig procent van de ondervraagde jongeren steunt bovendien het plan van het kabinet om de leeftijd waarop alcohol gekocht kan worden te verhogen van 16 naar 18 jaar. Wel willen de jongeren van 16 en 17 jaar dat dit alleen voor nieuwe gevallen gaat gelden, omdat ze anders opeens zelf geen bier, wijn of mixdrankjes meer zouden mogen kopen.

Ruim zeventig procent van de jongeren zegt overigens dat jongeren onder de 16 jaar in de kroeg of de supermarkt gemakkelijk aan alcohol kunnen komen. Een op de vijf jongeren heeft dat ook wel eens geprobeerd. In bijna alle gevallen lukte dat ook.

Ook al kunnen straks alle minderjarigen een boete krijgen als ze alcohol bij zich hebben, vier op de tien minderjarige drinkers denken dat ze er geen biertje minder om zullen drinken. Een derde wil in het openbaar minder of helemaal niet meer drinken. De rest weet het nog niet.