Zoveelste PVV-motie afgewezen

Vandaag heeft de PVV in de Eerste Kamer een motie van wantrouwen tegen het kabinet ingediend. Omdat alleen de PVV-fractie voor de motie stemde, haalde ook deze PVV-motie geen meerderheid. De PVV diende de motie in omdat het kabinet volgens de partij het belang van Europa en de EU boven dat van Nederland plaatst.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de Eerste Kamer dat daar een motie van wantrouwen werd ingediend. In de Tweede Kamer komt dit de laatste jaren steeds vaker voor.

Sinds 1992 zijn er in totaal 35 moties van wantrouwen ingediend. 30 daarvan werden in de eenentwintigste eeuw  ingediend. Geen enkele daarvan werd aangenomen. Van de vijf moties van wantrouwen uit de jaren ’90 haalde er slechts één een meerderheid. Als gevolg van die motie traden de toenmalige ministers Van Thijn en Hirsch Ballin af.

De PVV-fractie diende de meeste moties van wantrouwen in. In de afgelopen vijf jaar waren dat er elf. Als Groep Wilders diende Geert Wilders er ook al drie in, waardoor de PVV eigenlijk binnen acht jaar veertien moties van wantrouwen voor zijn rekening heeft genomen.

Over de kosten van moties van wantrouwen is niet veel bekend, maar schattingen gaan uit van zo’n 7500 euro per stuk. Met deze manier van afkeuring kenbaar maken, heeft de PVV de afgelopen jaren waarschijnlijk dus een ruime honderdduizend euro aan belastinggeld verbruikt.