Groei VS versnelt terwijl eurozone inzakt

De economische groei van de Verenigde Staten is sterk en trekt verder aan. Tegelijkertijd is de eurozone economisch zwak en zijn de vooruitzichten nog somberder. Het tempo waarin de ontwikkelde landen groeien gaat daardoor steeds verder uiteen lopen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een maandag verschenen analyse.

De OESO stelt dat de belangrijkste economische indicatoren in de VS en Groot-Brittannië duiden op een aantrekkende groei. De groei van deze landen bevindt zich al boven de langetermijntrend. Volgens de OESO zijn de verbeterende vooruitzichten voor deze landen voornamelijk het gevolg van een sterk stijgend consumentenvertrouwen in de afgelopen maand.

In de eurozone duiden de belangrijkste indicatoren juist op een verslechterende conjunctuur. De eurozone bevindt zich na twee kwartalen van economische krimp in een recessie. Volgens de OESO zal de economie nog verder verslechteren. Ook in Duitsland verslechtert de economie volgens de OESO.

De OESO kijkt ook naar de groei van belangrijke opkomende landen. Ook daar is het beeld verdeeld. De economische groei van China en India bevindt iets onder de langetermijntrend, maar volgens de OESO lijkt hun groei de komende tijd wel weer toe te nemen. In Brazilië, waar de groei ook onder het gemiddelde ligt, lijkt de economische groei juist weer te gaan haperen.

Veel ontwikkelde landen en enkele ontwikkelende landen zijn aangesloten bij de OESO. In de analyse bekijkt de OESO hoe de belangrijkste economische indicatoren van landen zich ontwikkelen ten opzichte van de gemiddelde economische groei van het land op de lange termijn.