Helft ondernemers verwacht verslechtering economie

De helft van de ondernemers verwacht dat de Nederlandse economie er over een halfjaar slechter voorstaat dan op dit moment. Zestien procent van de ondernemers ziet de economie in die periode juist verbeteren. De ondernemers zijn vooral somber door de bezuinigingen van de overheid en de stagnerende consumentenbestedingen. Dat blijkt uit het maandelijkse Ondernemerspeil van onderzoeksbureau TNS NIPO en Het Financieele Dagblad.

De aantrekkelijkheid om te ondernemen is volgens het onderzoek gedaald naar een 5,0, tegenover een 5,2 in de maand daarvoor. Gemiddeld genomen verwachten de ondernemers dat ze de komende zes maanden 27 procent minder zullen investeren.

Vooral ondernemers in de bouw zijn somber gestemd. Driekwart van de bouwbedrijven zegt volgend jaar te gaan bezuinigen. Bijna twee derde van de bouwbedrijven die gaan bezuinigen, verwacht het personeelsbestand volgend jaar in te krimpen. Ook bezuinigt veertig procent op de inzet van extern personeel. De meerderheid van de bouwondernemers denkt dat de sector pas in 2014 of 2015 weer aantrekt.