PvdA: extra controleurs Roemenen en Bulgaren

De PvdA wil extra arbeidsinspecteurs inzetten om problemen te voorkomen als in 2014 de grenzen opengaan voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) moet de Arbeidsinspectie daartoe uitbreiden. Een woordvoerder bevestigt maandag een bericht hierover in het Algemeen Dagblad.

Het zou om zo'n honderdduizend arbeidskrachten kunnen gaan, denkt Kamerlid John Kerstens. Hij wil dat de inspectie deze arbeidsmigranten in goede banen gaat leiden zodat problemen als uitbuiting, oneerlijke concurrente en verdringing worden voorkomen. Ook bepleit Kerstens extra controle op malafide uitzendbureaus.

Deze week verdedigt Asscher zijn begroting in de Tweede Kamer. De PvdA zal zich daarbij ook hard maken voor de positie van flexwerkers, bevestigt de woordvoerder. Kamerlid Mariëtte Hamer wil dat Asscher een eind maakt het zogeheten payrolling: constructies waarbij bedrijven personeel via een ander bedrijf inhuren zodat de cao kan worden omzeild.

In De Telegraaf spreekt Hamer van een 'veramerikanisering' van de arbeidsmarkt. Hamer strijdt al langer tegen dergelijke 'schijnconstructies', waarbij werknemers ongewild zekerheden inleveren zodat hun werkgevers goedkoper uit zijn.