Veel gemeenteraadsleden bezorgd om integriteit

Veel raadsleden van Nederlandse gemeenten zijn bezorgd over de bestuurlijke integriteit. Dat blijkt zaterdag uit een enquête van de NOS onder lokale politici. Tientallen raadsleden noemen de situatie in hun gemeente matig tot slecht.

De NOS hield de enquête naar aanleiding van integriteitskwesties in de gemeenten Roermond, Lansingerland en Lingewaard in het afgelopen jaar. Bestuurders van die gemeenten worden verdacht van belangenverstrengeling, verkeerd declaratiegedrag of corruptie. Zesduizend raadsleden werd gevraagd hoe het is gesteld met de bestuurlijke integriteit in hun gemeente, van wie 437 reageerden.

De meeste raadsleden gaven aan dat de integriteitsvoorschriften in hun gemeente goed worden nageleefd, maar tien tot vijftien procent van de respondenten geeft aan dat dit niet het geval is. 56 raadsleden vinden dat er in hun gemeente een onderzoek moet komen naar integriteitsvraagstukken. Deze politici hebben hun twijfels over declaratiegedrag van ambtenaren of vermoeden belangenverstrengeling.

Beroepsvereniging Raadslid.nu vindt het schokkend dat tientallen raadsleden twijfels hebben over de integriteit van het bestuur. Volgende week publiceert het ministerie van Binnenlandse Zaken een eigen onderzoek naar integriteit onder ambtenaren, raadsleden en bestuurders van gemeenten.