FOK! wat een weer...Pakjesavond verloopt ruig

Goedemorgen! Vandaag vieren veel mensen pakjesavond, maar het weer kan best wel eens voor problemen gaan zorgen. Vandaag valt het overdag nog wel mee. Er zijn perioden met zon en tot in de middag vallen er maar een paar buien.

Maar dan volgt er vanuit het noorden een erg actief buiengebied. In het het noordoosten lijkt dit sowieso voor sneeuwval te gaan zorgen, maar ook elders in het land zou het tot sneeuw van betekenis kunnen gaan komen. Alles gaat afhangen van de temperatuur en de hoeveelheid opklaringen van vanmiddag. Het is een dermate lastige situatie dat ik zelfs nu nog géén exacte details durf te geven.

Wel vind ik verstandig om te zeggen dat iedereen rekening moet houden met gevaarlijke weersomstandigheden vanaf het einde van de middag als gevolg van sneeuwval én zware windstoten. De noordwestenwind trekt aan naar stormachtig aan zee en op de Wadden mogelijk even storm. Verder kan het langs de kust nog 5 graden worden, maar elders in het land ligt de temperatuur wat lager.

Update 13.00: Vanuit het westen komen er nu steeds meer buien aan. In het noorden van het land is het plaatselijk al wit en komt er hier en daar al gladheid voor. De temperaturen liggen in de neerslag rond 0 graden. Op plaatsen waar het nu nog overwegend droog is wat hoger. Vlak aan zee is het nu nog 3 tot 4 graden dus waarschijnlijk valt daar in eerste instantie gewoon regen of natte sneeuw. Ik zal vanmiddag regelmatig een update geven van de actuele situatie.

Update 17.00: Verspreid over het land vallen er nu winterse buien, maar heftig weer lijkt voorlopig uit te zullen blijven. De komende uren blijven er van het noordwesten uit buien aangevoerd worden en deze lijken vooral in het noorden en westen te gaan vallen. Landinwaarts lijken de buien in activiteit af te nemen. Langs de kust zal dit voornamelijk natte sneeuw zijn, maar als er een bui wat verder landinwaarts trekt zal dat de komende uren wel in sneeuw overgaan. Lokaal komt er ook onweer voor en dit is vanmiddag ook al gebeurd. De kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten neemt vanaf nu wél flink toe en ik raad iedereen dan ook aan om voorzichtig te zijn. Er is ook een waarschuwing voor zware windstoten en dit met name op de Waddeneilanden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

OranjeEen schitterende zonsopkomst. Erwin Klein maakte deze foto afgelopen maandag, vlak voordat de sneeuwzone in Zelhem aankwam..