Ook minimumloon voor flexwerkers

Het minimumloon gaat ook gelden voor flexwerkers. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Het gaat om mensen zonder arbeidsovereenkomst die op basis van losse opdrachten hun inkomen vergaren, zoals kranten- of postbezorgers.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) wil door het minimumloon ook voor deze mensen te laten gelden misbruik voorkomen. "Dit is een eerste belangrijke stap om de positie van flexwerkers te verbeteren en misbruik tegen te gaan", zei hij.

Bezorgers worden vaak betaald per poststuk dat ze bezorgen, maar volgens Asscher gaat het vaak om 'schijnzelfstandigheid'. "Deze mensen hebben dit gewoon als werk, en verdienen onder het minimumloon."

Nu geldt het minimumloon nog alleen als een opdracht door één persoon wordt aangenomen. Maar dat kan eenvoudig worden omzeild, bijvoorbeeld door een opdracht door meerderen te laten uitvoeren. Met dit wetsvoorstel wordt dat voorkomen.

Bovendien hoeft voortaan de opdracht niet langer dan drie maanden te duren en mogen werknemers meer dan twee opdrachtgevers hebben om het minimumloon te ontvangen.

Het wetsvoorstel is niet van toepassing op zzp'ers. Van hen kan worden verwacht dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van hun tarieven, vindt het kabinet.