Politie slaat mijnprotest Birma neer

De Birmese politie heeft donderdagochtend vroeg een protest bij een kopermijn in het noordwesten van het land neergeslagen. Er werden waterkanonnen ingezet om de menigte uiteen te drijven.

Branden waarvan de oorzaak niet kon worden vastgesteld, verwoestten de tentenkampen bij de Letpadaung-mijn en tientallen boeddhistische monniken en dorpelingen raakten gewond, aldus ooggetuigen. Velen liepen brandwonden op.

"Rond 02.30 uur 's nachts kondigde de politie aan dat we vijf minuten hadden om te vertrekken", zei demonstrant Aung Myint Htway, wiens gezicht en lichaam was bedekt met kleine brandwonden. De politie zette volgens hem eerst waterkanonnen in en schoot vervolgens met alarmpistolen. "Ze vuurden zwarte kogels af die in de lucht in vonken uiteenspatten. Ze schoten ongeveer zes keer. Mensen renden weg en verder achtervolgd", zei hij.

De regering had de betogers eerder deze week verordonneerd de mijn te verlaten. De demonstranten, die zes kampen hadden opgezet bij de mijn, zeggen dat de mijn sociale, gezondheids- en milieuproblemen veroorzaakt.

Oppositieleider Aung San Suu Kyi brengt later donderdag een bezoek aan de betogers om naar hun grieven te luisteren. Met haar komst wordt de druk op de regering opgevoerd. Die reageerde geïrriteerd op het protest, omdat daardoor buitenlandse investeringen gevaar zouden lopen. De Letpadaung-mijn is een gezamenlijk onderneming van een Chinees bedrijf en een bedrijf dat eigendom is van het Birmese leger.