Büch tien jaar na dood steeds meer eer

Tien jaar na de dood van Boudewijn Büch, zijn er steeds meer initiatieven om de herinnering aan de schrijver en zijn oeuvre levend te houden. Na de instelling van de Boudewijn Büch-lezing en de aanstelling van een biografe vorig jaar, wordt onder meer gewerkt aan een fonds voor jonge schrijvers. Zijn tiende sterfdag vrijdag wordt kleinschalig herdacht bij zijn graf.

Een van de drijvende krachten achter de initiatieven om de dichter, schrijver en televisiemaker te eren, is de Werkgroep Boudewijn Büch Biografie. Naast de biografie en de lezing, organiseert de werkgroep met de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren een naar de schrijver vernoemde prijs voor bibliofilie.

Ook het schrijversfonds is een initiatief van de werkgroep. "Büch was iemand die andere mensen enthousiast kon maken", zegt fotograaf Klaas Koppe, een van de leden van de werkgroep."Van Goethe tot Mick Jagger en Captain Cook; hij kon mensen enthousiast maken over hoge en lage cultuur. Niemand kan dat nog."

De oprichting van het fonds wordt gesteund door de burgemeester van Wassenaar, Jan Hoekema. Büch bracht een groot deel van zijn jeugd door in de welvarende Zuid-Hollandse gemeente. Om hem te eren wordt dit voorjaar een straat naar hem vernoemd, zegt Hoekema.

De plannen voor het fonds zijn volgens de burgemeester nog pril. Hij is voorlopig nog niet van plan er subsidie voor vrij te maken. Wel gaat hij bij 'bepaalde bewoners' langs om te kijken of zij bereid zijn het fonds, dat in eerste instantie wordt gebruikt om de biografie af te maken en te publiceren, te steunen.

Vrijdagavond wordt Büch herdacht in theater De Luifel in Heemstede. De hommageavond, met onder anderen de cabaretier Diederik van Vleuten, is uitverkocht. De biografie over Büch komt uit voor Boekenweek 2016.

Büch overleed donderdag precies tien jaar geleden op 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Een van zijn bekendste boeken is De Kleine Blonde Dood. Postuum bleken belangrijke delen van 'autobiografische' verhalen die hij had geschreven vooral fantasie. De Kleine Blonde Dood ging over een overleden zoontje, maar Büch bleek nooit een kind te hebben gehad.