Wapenstilstand tussen Israël en Hamas

Israël en Hamas zijn een wapenstilstand overeengekomen dat woensdagavond van kracht werd. Dat maakte de minister van buitenlandse zaken van Egypte Mohammed Kamel Amr samen met zijn Amerikaanse ambtgenote Hillary Clinton bekend. In Jeruzalem bevestigde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de overeenkomst.

Met het bestand zou een einde komen aan een week van bloedige beschietingen tussen beide strijdende partijen.

Israël zou hebben toegezegd alle militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook te staken, terwijl de Palestijnse strijders zullen stoppen met hun raketbeschietingen. Na een rustperiode van 24 uur zouden de grensovergangen tussen Gaza en Israël worden geopend om vrijere beweging van goederen en mensen mogelijk te maken.

Egypte staat garant voor het bestand. De bemiddeling van het land heeft mede geleid tot het bestand, waarmee de rol van de regering in Caïro als leider in de regio wordt benadrukt. Ook Clinton had met haar bemiddeling een groot aandeel.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde verheugd op het bestand. Het Witte Huis liet weten de manieren uit te breiden om de veiligheid van Israël te waarborgen. Ook wil Obama meer geld vrijmaken voor Israëls IJzeren Koepel, het raketschild waarmee tal van Palestijnse raketten zijn onderschept voor ze konden inslaan.

Israël voerde sinds het begin van de vijandigheden vorige week meer dan 1500 aanvallen uit op Gaza, voornamelijk vanuit de lucht. Het land werd zelf met zo'n duizend raketten van Palestijnse strijders bestookt. In totaal zijn meer dan 140 Palestijnen en vijf Israëliërs om het leven gekomen.