Frankrijk: geen luchtaanvallen in Mali

Frankrijk noch Europa zal militair ingrijpen in Noord-Mali, zelfs niet vanuit de lucht. Dat heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves le Drian dinsdag gezegd. Frankrijk is wel bereid trainingen te verzorgen of Afrikaanse vredestroepen te voorzien van informatie, zei hij.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas keurde zondag een plan goed om drieduizend militairen naar Mali te sturen om dat land te stabiliseren. Militaire experts van de Verenigde Naties, Ecowas, Europa en de Afrikaanse Unie stelden een plan op om het noorden van het land te heroveren op de radicale islamisten die daar eerder dit jaar aan de macht kwamen.

De president van Niger, Issoufou Mahamadou, kon dinsdag nog niet zeggen hoe lang het duurt voor een militaire operatie in Mali van start gaat. "De troepenmacht is volgens mij gereed", zei Mahamadou. "Het plan wordt doorgespeeld aan de Afrikaanse Unie, waarna het naar de Verenigde Naties gaat. Dan wordt waarschijnlijk eind november of in december een resolutie ter tafel gebracht (...) De leden van Ecowas zijn klaar om troepen te sturen voor de interventiemacht."