Wiggins zag Armstrong nooit als een held

Tour de France-winnaar Bradley Wiggins heeft naar eigen zeggen Lance Armstrong nooit als een held gezien. De Brit neemt het de gevallen Amerikaan zelfs kwalijk dat de huidige generatie wielrenners af moet rekenen met een omvangrijk dopingverleden.

Wiggins sprak met The Guardian. "Het USADA-rapport over Lance Armstrong was geen verrassing, eerder een bevestiging. Waar ik me aan erger: ik moet de schade herstellen, ik zit hier nu vragen te beantwoorden, terwijl Armstrong, die nog steeds multimiljonair is, zijn mond houdt. Eigenlijk heb ik geen tijd voor deze vragen, want ik moet verder koersen. Ik heb er ook een hekel aan om over te praten."

De ploeg van de Brit, Sky, eiste van haar renners en ploegleiders dat ze een verklaring ondertekenden waarin ze stelden in het verleden geen doping gebruikt te hebben. Het kostte enkele mensen al hun baan, maar zij waren niet betrokken bij het schandaal rond Armstrong. "De uitkomsten van het USADA-onderzoek waren schokkend. Vooral de hele organisatie die erachter zat. Het waren niet één of twee renners die af en toe in de fout gingen."

Wiggins is wars van sterallures en beschouwt Armstrong mede daarom niet als voorbeeld. "Ik respecteerde en bewonderde hem wel. Ik heb veel sportmensen ontmoet, maar of er iemand zo machtig was als Lance ... Hij kan behoorlijk intimiderend zijn. Hij heeft een aura, hij leefde heel anders dan andere Tourwinnaars, met een hele entourage om zich heen."