S. de Jong: "Ajax creëert te weinig kansen"

Ajax laat dit seizoen in de Eredivisie veel punten liggen. De Amsterdammers verloren nog geen wedstrijd, maar staan desondanks al zeven punten achter op koploper FC Twente. De reden hiervoor is dat de club volgens aanvoerder Siem de Jong te weinig kansen creëert en hierdoor genoegen moet nemen met gelijke spelen.

Vanavond staat de topper tegen Vitesse op het programma. De Jong weet dat de drie punten cruciaal zijn. "We moeten winnen van Vitesse. Vitesse heeft veel power naar voren, maar wij raken voor mijn gevoel steeds beter in vorm. We moeten van onze eigen kracht uitgaan."

Wel is het noodzakelijk dat niet zoals tegen Heracles Almelo en Feyenoord in de laatste minuten de zege nog uit handen zal worden gegeven. "In Almelo deden we het niet goed, maar tegen Manchester City en Feyenoord was het al veel zekerder. Die laatste wedstrijd kregen we na de rode kaart van Niklas pas moeilijkheden. Ik vind het zorgelijker dat we steeds beter positiespel spelen, maar te weinig creëren. Het spel met een valse spits ligt ons goed, maar we moeten beter en vaker de loopacties in de diepte maken, de ruimte benutten die wordt gemaakt."

Trainer Frank de Boer zette middenvelder Christian Eriksen de afgelopen duels in de spits, iets waar verdedigers weinig raad mee wisten. "Dat vult hij goed in. De tweede helft van afgelopen seizoen heb ik daar gestaan. En dat ging ook goed. Het enige verschil tussen ons is dat Chris meer aan de bal komt en ik meer van de loopacties ben."