NS roept reizigers op tot actie bij geweld

De NS roept treinreizigers op in actie te komen bij agressie en geweld tegen NS-personeel. Dat schrijft NS-directeur Ingrid Thijssen in een open brief die zaterdag op de website van de NS is gepubliceerd.

In de brief stelt Thijssen 'niet zonder de hulp van onze reizigers te kunnen'. De directeur vraagt getuigen van een escalerend incident 'oren en ogen open te houden en een helpende hand te bieden waar nodig en mogelijk'. "NS personeel kan niet overal tegelijk zijn." Wel waarschuwt Thijssen dat persoonlijke veiligheid altijd voorop staat.

In de brief verwijst de NS-directeur naar een geweldsincident afgelopen zaterdag. Toen werd een 58-jarige conducteur op het station van Geldrop bewusteloos geslagen door een zwartrijder.

Maatschappij Voor Beter OV laat in een reactie aan fok! weten dat passagiers die getuige zijn van geweld tegen OV-personeel daarvan aangifte moeten kunnen doen zonder dat ze hun woonadres bekend hoeven te maken, maar in plaats daarvan een adres van de NS moeten kunnen opgeven. Angst voor represailles weerhoudt nu veel passagiers van het doen van aangifte, aldus de reizigersclub.