VVD-prominent uit Noord-Holland stapt op na rapport

VVD-prominent Henry Meijdam stapt op als commissaris namens de provincie Noord-Holland bij Schiphol Area Development Corporation (SADC), dat zich bezighoudt met gebiedsontwikkeling rond luchthaven Schiphol. De oud-gedeputeerde doet dat naar aanleiding van het onderzoeksrapport over de bestuurscultuur in de provincie, bevestigt een woordvoerder van SADC vrijdag.

In het woensdag verschenen rapport van de Commissie Operatie Schoon Schip wordt Meijdam, gedeputeerde tussen 1998 en 2005, omschreven als iemand 'die vele petten tegelijk op had en deze makkelijk van plek liet wisselen'. Hij beïnvloedde als adviseur van projectontwikkelaars zijn opvolgers om door te gaan met bepaalde bouwprojecten.

Meijdam wil met zijn vertrek een einde maken aan de 'pettendiscussie', zo citeert het Noordhollands Dagblad commissaris van de koningin in Noord-Holland Johan Remkes. Hij zegt daarmee niet dat er daadwerkelijk sprake was van belangenverstrengeling, aldus Remkes. De commissaris van de koningen spreekt wel van 'een verstandig besluit'.

Meijdam was de voorganger van voormalig VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die wordt vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Hij is tevens voorzitter van de VVD Kamercentrale Haarlem en voorzitter van de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur, en daarmee een belangrijke adviseur van de regering en het parlement.