Notoire verkeershufter harder aangepakt

Justitie gaat weggebruikers die keer op keer in de fout gaan harder aanpakken. Veelplegers van zware verkeersovertredingen wordt sneller het rijbewijs afgepakt. Blijven ze in de fout gaan, dan moeten ze voor de rechter verschijnen. Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie zaterdag weten.

Het gaat om een groep van ruim duizend personen, die meer dan tien bekeuringen per jaar krijgen voor zaken als door rood rijden, rechts inhalen en bumperkleven. Omdat deze 'verkeershufters' steeds een boete krijgen, hoeven ze zich nooit te verantwoorden voor de rechter. Een boete zou bovendien geen enkele invloed op hen hebben

Van de duizend personen die meer dan tien boetes in 2011 kregen, waren er 873 die tussen de tien en twintig bekeuringen ontvingen. 51 hadden er twintig tot dertig op hun naam staan, tien kregen er dertig tot veertig thuisgestuurd en bij negen werden er zelfs meer dan veertig geregistreerd.

"De cijfers laten zien dat er een groep weggebruikers in het land is die zich weinig gelegen laat liggen aan de verkeersregels", zegt minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. "Deze groep wil ik stevig aanpakken."

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) gaat de kentekens van veelplegers doorgeven aan politie en justitie. Overtreders krijgen vervolgens een brief van de politie met de waarschuwing dat ze in beeld zijn en dat ze in de gaten worden gehouden. Als ze hun rijstijl niet aanpassen, moeten ze zich verantwoorden in de rechtbank.

Minister Opstelten gaat het Openbaar Ministerie vragen de regels zo snel mogelijk aan te passen. De maatregelen moeten volgende zomer ingaan.