Ook Trek beëindigt sponsordeal met Armstrong

Lance Armstrong ziet opnieuw een grote sponsor afhaken. Na onder anderen Nike en Anheuser-Busch heeft ook fietsenfabrikant Trek besloten de banden met de Texaan te verbreken. Net als Nike blijft Trek wel de Livestrong Foundation steunen in de strijd tegen kanker.

"Trek is teleurgesteld in de bevindingen en conclusies van het Usada-rapport", stelt Trek in een korte persverklaring. "Daarom zetten we vandaag een punt achter onze lange samenwerking met Armstrong." Voorlopig blijft alleen Oakley de oud-wielrenner trouw. De zonnebrillenproducent wacht eerst het oordeel van de internationale wielerunie UCI af.

Voormalig UCI-baas Hein Verbruggen houdt Armstrong voorlopig de hand boven het hoofd. "Lance Armstrong werd nooit positief bevonden, ook niet door het Usada", zegt de Nederlander donderdag in De Telegraaf. "Er is dus geen spoor van bewijs."

Verbruggen wordt er door Kathy Lemond, de vrouw van tweevoudig tourwinnaar Greg, van beschuldigd geld aangenomen te hebben om in 1999 een positieve dopingtest van Armstrong in de doofpot te stoppen. "Wie de controleprocedures kent, weet dat er niks te regelen valt", is hij stellig. "Het verhaal van mevrouw Lemond is dus dermate onzinnig dat het geen officiële verklaring waard is."

Sinds het vertrek van Verbruggen in 2005 zwaait Pat McQuaid de scepter bij de UCI. De Ier laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken in de zaak-Armstrong. De wielerbond heeft tot begin november de tijd om op het rapport van het Usada te reageren. De conclusies kunnen worden overgenomen, maar ook een gang naar het internationaal sporttribunaal CAS behoort tot de mogelijkheden.