Van der Vaart vreesde niet voor interlandcarrière

Rafael van der Vaart zegt nooit met de gedachte te hebben gespeeld dat de interland tegen België zijn laatste was. "Nee nooit. Ik heb er nu gewoon weer zin in. Het voelt zelfs een beetje spannend, een gevoel dat ik vroeger had bij mijn eerste interlands", zegt hij tegen Novum Nieuws.

De middenvelder werd door bondscoach Louis van Gaal gepasseerd voor de eerste twee WK-kwalificatieduels van Oranje tegen Turkije en Hongarije vanwege transferperikelen, maar keert nu weer terug in het landelijke keurkorps voor de wedstrijd van vrijdag tegen Andorra en die van vier dagen later tegen Roemenië.

Tegen die eerste tegenstander maakte van der Vaart zijn debuut voor het Nederlands Elftal op 6 oktober 2001. In de Gelredome werd het toen 4-0, eveneens onder leiding van Van Gaal.

Sinds zijn transfer van Tottenham Hotspur terug naar zijn oude club Hamburger SV gaat het zowel van der Vaart als de Noord-Duitse club weer voor de wind. De ploeg pakte in de laatste vijf wedstrijden in de Bundesliga tien punten en staat momenteel achtste op de ranglijst.

Bij HSV speelt de Heemskerker weer ouderwets goed. Hij oogt ook fitter dan voorheen. "Het gaat lekker, dat klopt. We spelen niet altijd even goed maar pakken wel de punten. De spelers krijgen daardoor meer vertrouwen. Bij vlagen spelen we daardoor zelfs mooi voetbal."

Zijn terugkeer bij de Duitse club voelde voor de middenvelder aan als een warm bad. "Toen ik de eerste dag weer binnenkwam zag ik veel oude gezichten rondlopen. De mensen rond het elftal zijn nog allemaal hetzelfde als in mijn eerste periode. Ook in de stad voelde ik me gelijk weer op mijn gemak."

Van der Vaart meldt zich dan ook met een goed gevoel weer bij Oranje. De honderdvoudig international neemt hoogstwaarschijnlijk de positie en aanvoerdersband over van de geblesseerde Wesley Sneijder."Willen we ons met dit nieuwe elftal ontwikkelen, dan moet je deze wedstrijden winnen. Dat versnelt het proces alleen maar. Een zege in Roemenië boek je alleen niet zomaar," weet van der Vaart.


Van der Vaart vreesde niet voor interlandcarrière (Foto: Novum)