Drukke vrijdagavondspits door herfstvakantie

Weggebruikers moeten vrijdag vanwege het begin van de herfstvakantie in het midden en zuiden van het land rekening houden met een drukke avondspits. Volgens de ANWB gaan ongeveer 750.000 vakantiegangers op pad en ontstaan de eerste files al rond 13.00 uur.

Vooral in het midden van het land rond Utrecht, maar ook bij Arnhem, verwacht de ANWB meer files dan normaal. Zo loopt het naar alle waarschijnlijkheid vast op de A1 tussen Apeldoorn en Hengelo, op de A12 tussen Utrecht en Arnhem en op de A50 bij Arnhem en Nijmegen. In het zuiden is rond Den Bosch en Eindhoven veel verkeer te verwachten.

Zaterdag en zondag valt het aantal files naar verwachting wel mee. Wel kunnen evenementen voor opstoppingen zorgen, bijvoorbeeld het WK-kwalificatieduel van het Nederlands elftal tegen Andorra vrijdagavond in de Rotterdamse Kuip en het Symphonica in Rosso-concert zaterdag in het Gelredome in Arnhem.

De week na volgende week is het herfstvakantie in het noorden van het land. In twee weken gaan volgens de ANWB ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders op vakantie, van wie de helft in het buitenland. De toeristenbond verwacht in het buitenland amper drukte, omdat de meeste scholen daar pas begin volgende maand vakantie hebben.