Google en uitgevers schikken over scannen boeken

Het Amerikaanse internetbedrijf Google en de Associatie van Amerikaanse Uitgevers hebben donderdag een langlopende twist over het scannen van boeken door Google bijgelegd. Daarmee is een rechtszaak die door vijf uitgevers was aangespannen van de baan. De zaak liep al sinds 2005.

Google heeft inmiddels al meer dan twintig miljoen boeken ingescand. Uitgeverijen en schrijvers zijn van mening dat daarmee het auteursrecht werd geschonden en belangengroepen spanden daarop een rechtszaak aan. Google schikte in 2008 al, maar een federale rechter verwees die deal naar de prullenmand nadat er bezwaar tegen was ingediend. Een van de bezwaren was dat boeken werden ingescand, tenzij een auteur of uitgever daar bezwaar tegen maakte. Dat is nu omgekeerd: de uitgevers mogen bepalen welke boeken worden gescand.

Tom Allen, directeur van de Associatie van Amerikaanse Uitgevers, zei blij te zijn. "Het laat zien dat digitale diensten kunnen voorzien in innovatieve manieren om content te ontdekken, terwijl tegelijkertijd de rechten van de rechthebben niet worden geschonden."

Hoewel Google inmiddels een schikking heeft bereikt met de uitgevers, is het bedrijf er nog steeds niet uit met de auteurs. Michael Boni, advocaat van The Authors Guild, zei 'voorzichtig optimistisch' te zijn over het afsluiten van de zaak. "We zijn blij dat Google en de uitgeverijen een overeenkomst hebben gesloten. We zien dat als een teken dat Google open staat voor een schikking. We hopen snel aan de onderhandelingstafel te kunnen gaan zitten."