Rodriguez wint Lombardije en World Tour

Joaquin Rodriguez heeft de Ronde van Lombardije gewonnen. De Spanjaard reed in de afdaling van de laatste klim van de dag, de Villa Vergano, weg uit een groep met favorieten. De voor Katusha rijdende Rodriguez is door zijn overwinning zeker van de eerste plaats in de eindstand van de World Tour. Hij springt in de stand over Tour de Francewinnaar Bradley Wiggins heen.

Rodriguez bleef op de streep in Lecco in de stromende regen zijn landgenoot Samuel Sanchez en de Colombiaan Rigoberto Uran negen seconden voor. Bauke Mollema werd knap zevende. Rodriguez is pas de eerste Spaanse winnaar van de Italiaanse wielerklassieker, die dit jaar zijn 106e editie beleefde.

De Ronde van de Vallende Bladeren, die dit jaar beduidend eerder op de kalender staat dan in voorgaande jaren, werd geteisterd door noodweer. Het werd onder anderen wereldkampioen Philippe Gilbert fataal. De Belg moest na een val de koers verlaten.

Tom-Jelte Slagter maakte deel uit van een kopgroep van tien man die een tijd voor het peloton uit mocht rijden. Op de zware Muur van Sormano, met de top op tachtig kilometer van de streep, hield alleen Romain Bardet stand. De Fransman van AG2R moest wat later echter ook het hoofd buigen.

Nadat een aanval van Rui Costa ongedaan was gemaakt, plaatste Rodriguez op de laatste klim zijn beslissende aanval. Een achtervolgende groep, waarbij Mollema in de afdaling aansluiting vond, kwam tekort om Rodriguez van zijn tweede klassieke zege (na de Waalse Pijl van dit jaar) af te houden.