Twee jaar cel en tbs voor doden moeder

Een 26-jarige man uit Vleuten die zijn moeder in november doodstak is woensdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden. De rechtbank in Utrecht acht hem schuldig aan doodslag.

De rechtbank hield er rekening mee dat de man psychotisch en dus sterk verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij zijn moeder neerstak. Hij was in zijn ouderlijk huis met een mes naar zolder gegaan. Zijn moeder ging hem achterna en kreeg volgens haar man van haar zoon te horen dat ze weg moest gaan, omdat ze 'vol met de duivel' zat. Kort daarna stak hij zijn moeder neer.

Het Openbaar Ministerie had vijf jaar cel geëist, maar de rechtbank vond dat te lang, omdat de Vleutenaar zal moeten leren omgaan met de gevolgen van zijn daad. Hij heeft zijn familie onherstelbaar leed berokkend, aldus de rechters.

De rechtbank vindt het belangrijk dat de tbs-behandeling snel begint. Die houdt in dat hij in een psychiatrische inrichting moet verblijven, verplicht is om medicatie in te nemen en geen alcohol of drugs mag gebruiken.