Half jaar cel voor pesten collega

Iedereen heeft het waarschijnlijk wel eens gedaan: zout in de koffie van een collega gooien, een stagaire een pak vierkante rondjes laten halen of een link naar een liedje van Rick Astley naar de secretaresse sturen. Een viertal Belgen zijn zulke kantoorgrappen evenwel zuur opgebroken. Ze zijn namelijk tot fikse straffen veroordeeld wegens de pesterijtjes.

Het begon vijf jaar terug, toen slachtoffer Pascal bij een machineproducent in Zedegem kwam werken. Zijn collega's, tussen 42 en 55 jaar oud, begonnen hem al snel te treiteren. Ze stopten afvalresten in zijn werkzak en ze braken zijn kluisje open. Daarnaast likten ze regelmatig aan zijn oor. De coup de grâce kwam in de vorm van een foto die bewerkt werd met Photoshop en op het werk werd opgehangen.

De verdachten verweerden zich nog door te stellen dat het slachtoffer erom gevraagd heeft door zelf treitergedrag te vertonen. De rechter wilde daar niet aan, en heeft de mannen ieder tot een half jaar cel veroordeeld en een gezamelijke boete van 11.400 euro. Het slachtoffer was niet in de rechtszaal aanwezig. Hij zit namelijk thuis in een poging om alles zo snel mogelijk te vergeten, met behulp van een psychiater.

Het is op het moment van schrijven bij de redactie onbekend of de rechter als verzachtende omstandigheid heeft meegenomen dat Pascal vijf jaar lang de schoonste oren van Zedegem heeft gehad.