Grote steden willen minder belemmeringen

De vier grote steden willen meer vrijheid bij het toenemende aantal taken dat ze van de rijksoverheid krijgen toebedeeld. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht voelen zich bij het aanpakken van de groeiende jeugdwerkloosheid en de vastgelopen woningbouw belemmerd, schrijven zij dinsdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

"Zodra het kabinet en de Tweede Kamer taken overdragen aan gemeenten, wordt alles meteen dichtgestuct met regels, voorwaarden en protocollen." Om de crisis te bestrijden, zouden gemeenten ook de ruimte moeten krijgen.

Als voorbeeld wordt de jeugdzorg genoemd "Sommige probleemgezinnen krijgen meer dan tien instanties over de vloer, die van elkaar niet weten wat ze doen." Er zou daarom een grote schoonmaak nodig zijn in de regels en voorschriften. "De gemeenten moeten de vrijheid krijgen om het stelsel opnieuw in te richten, zonder zich voor alles te moeten verantwoorden aan het Binnenhof."

Pas als de gemeente echt de regie heeft zou ze effectief in kunnen grijpen. Ook willen de grote steden het woningentekort aanpakken door ruimte te geven woningen te bouwen en leegstaande kantoren om te vormen tot woningen, maar daar zouden ze nu niet toe in staat zijn.

De burgemeesters benadrukken niet om meer geld te vragen. "Want dat zou in een financiële crisis van weinig realiteitszin getuigen."

De gemeenten spreken van een 'New Deal', een programma waarmee de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in de jaren dertig de Grote Depressie aanpakte. "De steden zijn een route ingeslagen die breekt met veertig jaar modderen over de bestuurlijke inrichting. Wij willen vooral aan de slag."