Wilders hoopt op einde beveiliging

Geert Wilders 'zegent de dag' dat hij niet meer beveiligd hoeft te worden. Maar hij zal zijn toon nooit matigen of vertrekken uit de politiek vanwege de bedreigingen die hij ontvangt. "Het motiveert me alleen maar meer", zei hij maandag in Wat Kiest Nederland op RTL 4.

De PVV-leider wordt al acht jaar permanent bewaakt. "Je bent je eigen leven kwijt, maar blijkbaar hoort dat erbij", zei Wilders. Hij hoopt ooit weer zonder beveiliging door het leven te kunnen gaan. "Anders word ik wel heel depressief."

Wilders zei dat de beveiliging grote impact heeft op zijn dagelijks leven, maar niet op zijn gemoedstoestand. "Ik drink niet of nauwelijks, met niet meer stemmingswisselingen dan een ander." Het moeilijkste vindt hij dat zijn vrouw een 'zware prijs betaalt'.

Dat Normaal-zanger Bennie Jolink wordt bedreigd nadat hij een schilderij maakte waarop Wilders met Adolf Hitler en Anders Breivik staat afgebeeld, vindt Wilders vreselijk. "Ik vind dat schilderij van hem afschuwelijk, maar hij verdient het niet om bedreigd te worden. Vrijheid van meningsuiting is het belangrijkste dat we hebben."


Wilders hoopt op einde beveiliging (Foto: Novum)