Campagneborden PvdD langs A4 moeten weg

De gemeente Haarlemmermeer wil dat de Partij voor de Dieren onmiddellijk twee campagneborden naast de A4 verwijdert. Op straffe van een dwangsom van tienduizend euro per dag moet de PvdD enorme borden, waarvan er een 150 vierkante meter groot is, weghalen. De gemeente beroept zich op het bestemmingsplan en het welstandsbeleid.

De borden staan in een weiland langs de A4 bij de afslag Nieuw-Vennep bij Schiphol. In 2010 eiste de gemeente ook al dat de campagneborden werden weggehaald. Toen liet Haarlemmermeer weten dat de borden geplaatst waren op de grond van een boer die pachtte van de gemeente. Het pachtcontract zou plaatsing van de borden niet toelaten.

Dit jaar zijn de campagneborden geplaatst op het eigen terrein van een boer. Nu verwijst de gemeente naar het bestemmingsplan en het welstandsbeleid.

Lieke Keller, campagneleider van de Partij voor de Dieren, is verbaasd over de sommatie van de gemeente. "Het lijkt makkelijker megastallen te plaatsen op het platteland dan megabillboards die daartegen ageren. Ik kan me niet herinneren dat er ooit is opgetreden tegen eerdere massaal aanwezige weilandborden van CDA en VVD".

"Juist in campagnetijd zou de vrijheid van meningsuiting niet beperkt mogen worden door lokale voorschriften die daaraan voorwaarden stellen wanneer de openbare orde of veiligheid niet in gevaar is", stelt de PvdD. "De gemeente Haarlemmermeer maakt met een onmogelijke verwijderingstermijn en een buitenproportionele dwangsom inbreuk op een landelijke verkiezingscampagne op een onoorbare manier."

De Partij voor de Dieren maakt bezwaar tegen de verwijdering van de campagneborden. Mocht dat bezwaar niet worden gehonoreerd dan wil de partij 'politiek asiel' aanvragen in een andere gemeente.


PvdD moet campagneborden langs A4 verwijderen (Foto: Novum)