Nazi-graven leeggeroofd voor handel

Graven van Duitse soldaten die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden leeggeroofd om te kunnen voorzien in de grote vraag naar voorwerpen uit die tijd.

Oorlogsgraven in Rusland en Letland worden door grafrovers compleet gestript van alles met waarde. Dit zijn bijvoorbeeld naamplaatjes, wapens, persoonlijke eigendommen of zelfs onderdelen van tanks.

De voorwerpen worden verkocht via internet of aangeboden op beurzen voor liefhebbers. De overgebleven botten van de soldaten worden vervolgens in massagraven gedumpt.

Paul Reed, een archeoloog op het gebied van militaire zaken, vertelde The Times: "Het is een grootschalige grafroof van de slagvelden. Botten worden als alles leeg is aan het einde van de dag gewoon in de gaten gegooid."

"Het in kaart brengen en opgraven van slagvelden uit de Tweede Wereldoorlog staat momenteel nog in de kinderschoenen. Deze grafrovers vernietigen 'onze' toekomst en onteren daarbij de graven van de soldaten. Geen van hen verdient het om zo onteerd te worden."

De handel in voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog is verboden in Duitsland en Frankrijk. Kent in Groot-Brittannië heeft echter jaarlijks de grootste beurs op het gebied militaire voorwerpen. Hier worden talloze voorwerpen aangeboden aan liefhebbers. De handel vindt vooral plaats in Rusland, waar ook de meeste oorlogsgraven liggen.

Liefhebbers zien zichzelf eerder als historische verzamelaars dan neo-nazi. Neo-nazi's kiezen vaker voor mordene reproducties van dergelijke voorwerpen. De grafroof wordt dus niet speciaal uit neo-nazi oogpunt gedaan.

Volgens de Duitse organisatie voor oorlogsgraven worden ze regelmatig in hun werk gehinderd door grafrovers. "Wanneer we graven vinden zijn ze vaak al leeggeroofd door grafrovers. Het ergste is dan vooral dat we geen naamplaatjes meer kunnen vinden om de soldaten te identificeren."