USADA mag Lance Armstrong vervolgen

De Amerikaanse antidopingautoriteit USADA mag Lance Armstrong vervolgen wegens dopinggebruik. Een rechter in Texas verwierp maandag een klacht van de zevenvoudig tourwinnaar. Die stelde dat Usada niet bevoegd was en zijn recht op een eerlijk proces schond. De UCI en USA Cycling schaarden zich achter dat standpunt, mondiale antidopingwaakhond WADA stond achter USADA.

Armstrong, die dopinggebruik categorisch ontkent, wordt door USADA aangeklaagd omdat hij steroïden en bloeddoping zou hebben gebruikt in zijn periode bij US Postal en opvolger Discovery. 'The Boss' kan nu besluiten in beroep te gaan bij een federaal hof of de arbitragezaak van USADA door te laten gaan. Eerder gaf hij al aan een voorgestelde straf niet te zullen accepteren.

USADA klaagt naast Armstrong ook ploegbaas Johan Bruyneel en vier anderen aan. Samen zouden zij anderen tot dopinggebruik hebben aangezet. Tijdens de Tour kwam naar buiten dat de antidopingautoriteit getuigenissen zou hebben van vijf oud-collega's van Armstrong. Vier van hen zijn nog steeds renner. Zij zouden een relatief korte schorsing krijgen.

Als Armstrong schuldig wordt bevonden zou dat hem een levenslange schorsing op kunnen leveren.