Dodental aardbevingen Iran overstijgt 250

Het dodental door de twee aardbevingen die zaterdag meerdere dorpen verwoestten in het noordwesten van Iran is gestegen naar minstens 250.

Meer dan tweeduizend mensen raakten volgens de Iraanse staatstelevisie gewond. Duizenden mensen hebben de nacht buiten doorgebracht omdat er nog regelmatig naschokken te voelen waren.

De autoriteiten vrezen dat het dodental verder oploopt omdat reddingswerkers nog steeds op zoek zijn naar slachtoffers die onder het puin liggen. Ook zijn enkele afgelegen dorpen nog niet bereikt.

De eerste aardbeving had een kracht van 6,4. Het epicentrum lag zestig kilometer ten noordoosten van de stad Tabriz op 9,9 kilometer diepte. De tweede aardbeving volgde elf minuten later en had een kracht van 6,3. Bij deze lag het epicentrum 48 kilometer ten noordoosten van Tabriz op 9,8 kilometer diepte.

Zeker zes dorpen zijn helemaal verwoest. Bij zestig andere dorpen is de helft tot tachtig procent van de huizen beschadigd. Er zijn zeker tien naschokken gevoeld.

Iran ligt op meerdere breuklijnen. Er is gemiddeld minstens een aardbeving per dag. De overgrote meerderheid van de aardbevingen is echter zo licht dat ze niet eens worden opgemerkt. In 2003 kwamen 26 duizend mensen om door een aardbeving met een kracht van 6,6 die de stad Bam in het zuidoosten verwoestte.