Nieuwe regeringscoalitie Curaçao dient zich aan

Drie oppositiepartijen en het dissidente parlementslid Cleopa hebben vrijdagochtend (lokale tijd) bij de gouverneur van Curaçao een bereidheidsverklaring aangeboden om een nieuwe regering te vormen. Dat bevestigt een woordvoerder van een van de deelnemende partijen, FOL.

De gouveneur bevestigde later op de dag dat er op 19 oktober verkiezingen zullen plaatsvinden zoals premier Gerrit Schotte na de val zijn kabinet opperde. Hiermee is het plan van de oppositiepartijen voorlopig van de baan.

De partijen die nu de handen ineenslaan zijn de PAR van oud-premier van de Nederlandse Antillen Emily de Jongh-Elhage, de FOL en de PNP. Eugene Cleopa, die tot zondag lid van de partij MAN was, steunt hen. Gezamenlijk hebben zij een meerderheid van elf zetels in het 21 zetels tellende parlement.

Schotte diende in de nacht van donderdag op vrijdag het ontslag van zijn kabinet in bij gouverneur Frits Goedgedrag omdat hij geen meerderheid meer had in het parlement. Twee dissidenten bliezen de coalitie op. Zijn regering is tot de verkiezingen demissionair.