Geen bewijs dat Curaçao staatsgeheimen lekte

De AIVD heeft tot nu toe niet kunnen vaststellen dat de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) of de regering van dat land geheime informatie van Nederland heeft gelekt. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

In maart stelden SP en PVV Kamervragen over berichten in de Antilliaanse krant Amigoe dat de regering van minister-president Gerrit Schotte informatie had gelekt naar Colombiaanse veiligheidsdiensten en particulieren. De AIVD startte daarop een onderzoek naar het mogelijke lek door de Curaçaose veiligheidsdienst. Dat onderzoek heeft volgens Spies nog geen bewijzen opgeleverd.

Volgens SP-Kamerlid Ronald Van Raak moeten strenge maatregelen worden genomen als er toch bewijzen worden gevonden. "Als er geheime informatie verdwenen of gestolen is door Schotte, dan kunnen we niet verder samenwerken. Dan stoppen we de verhoudingen met zijn regering."

Spies vond dat Van Raak 'nogal wat veronderstellingen' maakte. "De feiten zijn zoals ik eerder heb weergegeven, vooruitlopen op allerlei scenario's heeft geen zin." Het onderzoek naar het lek loopt nog.